Waarom zou je mediteren?

Heb jij dit ook? De ene dag loop je met een glimlach over straat en de andere dag loop je dezelfde route maar jouw glimlach is verdwenen. Misschien vind je de schommelingen in je gemoedstoestand normaal? Maar dat kan anders! Door regelmatig te mediteren kan je jezelf beter leren begrijpen. En het gevolg is dat onnodige gedachten verminderen. Kom, lees maar verder, we leggen je uit hoe en waarom meditatie jou kan helpen. 

Meditatie geeft ruimte
Wat er gebeurt in meditatie is dat je minder ruimte laat voor je ongecontroleerde emoties en ongewenste gedachten. Zo ontstaat vanzelf meer ruimte voor je wezenlijke zelf of wie je in essentie bent. Klinkt misschien vaag, maar daarmee bedoelen we gewoon je (bewust)zijn. In essentie besta jij uit pure liefde, rust en kracht! Dat zijn de kwaliteiten van je wezenlijke zelf. Maar alleen wanneer je weet wie en wat je NIET bent, kan je ontdekken wie en wat je WEL bent. Hoe dat werkt? De sleutel is stilte!

Je mind als snelweg
Wanneer je stil zit, kan je observeren wat beweegt. De steeds veranderende gedachten en emoties zijn de bewegingen van je mind. Vergelijk het met een snelweg. Als de auto naast jou net zo hard rijdt als jij, dan zie je weinig beweging. Al rijdend heb je ook geen overzicht over het totaalplaatje, omdat je je er middenin begeeft. Maar als je langs de kant zou staan, dan zie je de snelweg en alle voorbijrijdende auto’s. In meditatie zijn het de gedachten en emoties die je ziet langs zoeven. Je kijkt van een afstandje naar je eigen mind, waardoor overzicht ontstaat. 

 
 

Stilzitten en rustig je mind observeren zal in het begin misschien lastig zijn, omdat je afgeleid wordt of helemaal opgaat in een gedachte. Dit meebewegen met je mind gebeurt omdat je het gewend bent, van kleins af aan heb je geleerd om met je hoofd van het een naar het ander te springen. Het is een vastgeroest patroon geworden om continu van alles te benoemen en er iets van te vinden. En hoe je nu alles definieert, wordt bepaald door je ervaringen in het verleden. Dingen die anderen hebben gezegd, verwachtingen van de maatschappij, eisen aan jezelf en alles wat je in je opvoeding hebt meegekregen. Al die definities, meningen en conclusies in je hoofd veranderen continu en heb je zelf bedacht. Ze komen niet van binnenuit, maar van buitenaf. 

In meditatie leer je om naar een gedachte te kijken in plaats van je ermee te identificeren. Deze bewustwording creëert een afstand tussen die gedachte en jou. En dit is de realisatie dat er dus twee dingen zijn: dat wat je waarneemt (je gedachte) en degene die het waarneemt (jij, je bewustzijn). Het natuurlijke gevolg van deze realisatie, is dat je onnodige gedachten loslaat. Daarmee verdwijnt ook de lading (pijn of onrust) die de gedachte met zich meebracht.

Geen robot
Kijk, we zijn natuurlijk geen robots en niet van steen. Gedachten en emoties hebben we nodig in het leven, om efficiënt te kunnen functioneren in dagelijkse situaties. Op je werk, in het verkeer, met sociale contacten en in relaties. Maar meer dan een super handig en essentieel gereedschap is de mind niet! Wat je zou kunnen proberen is je gedachten en emoties meer te zien als een leuke decoratie, een toegevoegd ingrediënt die extra spice aan je leven geeft. Maar je bent niet je mind, je hoeft jezelf niet te identificeren met je herinneringen, patroonmatige gedachten en verwachtingen. Wanneer je onnodige mindstuff regelmatig in meditatie kan loslaten, zal je ze ook steeds meer en makkelijker kunnen loslaten in allerlei dagelijkse situaties.

Meer energie en kracht
Een gemiddeld persoon verliest op een dag 80% van zijn energie door (veelvuldig en veelal onnodig) te denken. Mediteren maakt je dus niet alleen blijer en relaxter, maar ook veel energieker. Bovendien breek je in meditatie niet alleen conditioneringen af, maar je bouwt ook iets op. Je werkt aan een centrum in jezelf, je ontwikkelt een kracht om neutraal te zijn. 

Waarom mediteren?
Door het oplossen van je mindstuff, komen de kwaliteiten van je ware zelf tot expressie. Je houdt meer energie over en je ontwikkelt de kracht om minder beïnvloed te worden door situaties in de buitenwereld. Je bent simpelweg gelukkiger, je ervaart meer levensvreugde! Als je wil leren mediteren, is goede begeleiding belangrijk om je de juiste richting te laten ervaren. Je bent van harte welkom voor een proefles bij ons. Meditatie is een onderdeel van elke yogales op ons rooster. We geven uitleg over mediteren en je gaat het natuurlijk ook zelf oefenen. 

Dit blog is geschreven door Yorah Hodselmans en Marijke Berghuis.