Interview met zwangere Lucie

Haar hele zwangerschap doet Lucie wekelijks yoga in onze studio en Yorah interviewde haar hierover. Lucie: “In januari van dit jaar ben ik begonnen met yoga bij YORAH en in februari werd ik zwanger van m’n eerste kindje. Nu is het oktober (week 38!) en ik voel me heel goed. De yoga is zo fijn dat ik halverwege de zwangerschap mijn lidmaatschap heb geupgrade van 1 naar 2 keer per week.” 

Lees hieronder het hele interview!


Waarom begon je met yoga?

“Ik maakte eind vorig jaar een lijstje met goede voornemens en daar stond op: meer bewegen. Maar ik heb een hekel aan sporten, dus toen dacht ik: ik wil op yoga! Want dat is lekker rustig en dat kan ik denk ik wel.”

Waarom koos je voor onze studio?

“Omdat jullie alle ruimte geven om de yoga oefeningen op mijn eigen tempo te doen! Mijn conditie is niet zo groot en ik vond de yogalessen op andere plekken vaak een beetje te snel. Het voelde dan dat ik net niet kon meekomen met de oefeningen. Maar toen kwam ik jullie tegen en bij de eerste les was ik gelijk hooked! Toen ik binnenkwam, zat iedereen heel rustig in stilte te mediteren. In de lessen is de begeleide meditatie een belangrijk onderdeel waar veel tijd en aandacht aan wordt besteed, dat vind ik echt fijn. 

Mediteren met elkaar in de studio met jullie begeleiding, helpt me heel erg en heeft nog meer effect dan thuis zelf mediteren. Ik kan veel beter loslaten en dat geeft me een diepere ontspanning. Na meditatie ben ik minder aan het malen en zit ik lekkerder in m’n vel. Mediteren deed ik thuis ook al vaak, ik ben namelijk snel onrustig. Ik moet me daar thuis vaak wel toe zetten, want na een drukke dag heb ik vaak nergens zin in, ook niet in mediteren. Maar als ik toch ga zitten, heeft het wel gelijk effect. Het voelt net als troebelheid in water dat langzaam naar de bodem zakt; alles wordt weer helder. 

Wat heel uniek is in jullie lessen is dat het niet gaat om het doen van de houdingen, maar dat het gaat om de waarnemer zijn in de houdingen. Die waarneming geeft me kracht en rust in de oefeningen, elke les voelt als zelfbezinning. Ik kom verder in een houding, zonder dat als doel te hebben. Bij jullie gaat het veel meer om vertraging, bij jezelf blijven en moeiteloosheid. En dat ben ik op geen enkele andere plek tegengekomen, ook niet online. 

De openheid in de studio is ook een meerwaarde voor mij. Er heerst een hele leuke sfeer tussen de mensen en de docenten. Iedereen is welkom en alles mag er zijn, dat voel je. En wat ik heel bijzonder vind, is het samen chanten (mantra’s “zingen”) aan het begin en einde van de yogales. Laatst gaf jij (red. Yorah) tijdens de les meer uitleg over de klanken, waardoor ik nog meer verdieping en ontspanning ervaarde bij het chanten. Dat vond ik zo tof dat ik het ook heb gebruikt in mijn eigen werk, want ik ben holistisch zangcoach van beroep.”

Welk effect hebben onze lessen op je (zwangerschap)?

“Wat de yoga bij jullie me gebracht heeft tijdens mijn zwangerschap is fitheid, bewustheid en rust.

Ik ben momenteel heel zwanger, de baby is al begonnen met indalen. Maar ondanks de zware buik en de druk op m’n bekken, voel ik me heel fit! Ik loop en fiets nog overal naartoe. Wel op een heel rustig tempo, maar het voelt heel erg goed. Ik heb ook nog koffie-afspraken en een middagje boekhouding gepland met vriendinnen. In mijn directe omgeving zijn er best veel anderen ook zwanger, toevallig. Ik ben het verst in de zwangerschap, maar ook het fitst! Twee weken geleden was ik op een borstvoedingscursus in het UMCG en een aantal van de groep was ook helemaal verbaasd dat ik met de fiets was. Zij waren zelf 30-32 weken zwanger en vonden fietsen niet zo fijn meer. 

Jullie lessen gaan vooral om gewaarwording en dat helpt mij. In de yogalessen probeer ik continu een balans te vinden tussen niet te veel vragen van mezelf versus niet te weinig doen. Dus ontdekken wat nog wel lukt! Daarin begeleiden jullie heel goed en dat heeft ook zijn effect buiten de yogamat. Want als ik nu op de fiets zit of aan het lopen ben met m’n zwangere buik, pas ik diezelfde skill toe; bewust kijken welke snelheid fijn voelt. Eerder was ik onrustiger en ging ik haasten en hard fietsen, waardoor ik last van mijn buik kreeg. Dat gaat nu veel beter.  

Halverwege de zwangerschap ging mijn bloeddruk flink omlaag. En toen ben ik twee keer bijna in paniek geraakt tijdens de yogales, omdat het voelde dat ik bijna flauwviel. Maar het lukte om rustig te blijven en een aanpassing te doen, zodat de paniek en dat gevoel weer zakten. 

Jullie lessen geven mij ook mentale rust. Dat is erg fijn, omdat er van alles op me afkomt door de zwangerschap. De vele veranderingen in m’n lichaam, de gierende hormonen die maken dat ik me soms boos of down voel en de mensen om me heen die allemaal hun mening vertellen en hun zorgen uiten. Ik heb wel eens dat er ineens allemaal vragen bij me opkomen zoals: Wat als er medische complicaties zijn bij de bevalling? Kan ik wel thuis bevallen? Hoe regel ik alles zo goed mogelijk? Door yoga kan ik overal de waarnemer zijn. Ik realiseer me sneller en makkelijker: Oh, het zijn maar gedachten of emoties. Er naar kijken in plaats van het te laten overheersen, dus. Dat helpt enorm. Soms blijven de gevoelens er wel, maar ik ervaar het als veel minder erg als waarnemer.” 

Wat doe je nog meer, dat je zo fit en gezond bent?

“Voordat ik zwanger werd, was ik ook al een hele tijd bezig met gezonder leven. Ik let bijvoorbeeld goed op wat ik wel en niet eet. Want in het verleden had ik vaak buikpijn en ook ontstoken vingers. Destijds heb ik me daarom verdiept in onder andere de holistische geneeskunde. Ik heb veel gelezen en ik kwam erachter dat suiker echt heel slecht is. Dus toen heb ik samen met mijn vriend een omslag gemaakt. We stopten met het eten van suiker, we gingen intermittent fasting doen, we kochten alleen nog onbewerkte voedingsmiddelen en we maakten alles zelf. We aten zoveel mogelijk groente en ook meer zaden en noten enzo. Sindsdien heb ik nooit meer last van buikpijn of ontstoken vingers. Mijn vriend en ik eten nu nog steeds zo veel mogelijk gezond, maar ook af en toe iets geks. Op een verjaardag sla ik nu geen taart meer af, want dat vind ik toch wel heel saai en dan ben je echt zó iemand, hahaha.”