Het gaat niet over mij, zegt ze. Maar ja. Het gaat natuurlijk wél over haar.

Hey Yorah! Ik weet eigenlijk niet meer precies hoe we elkaar en of we elkaar kennen, maar ik zie aldoor van die supersportieve foto’s van je voorbijkomen. En ik heb besloten dat ik ook sportief wil zijn. Ik schreef het haar via facebook in de zomer van 2014. Sindsdien sta ik versteld van mezelf. Hou ik dit echt al zo lang vol, is het werkelijk iets geworden wat ik ontzettend vind om te doen en merk ik alleen maar positieve veranderingen?

Na een kennismaking met Yorah en haar positieve, oprecht geïnteresseerde en bemoedigende aanpak maakte ik een afspraak met mezelf: ik ga een jaar investeren. Ik zei het op mijn werk, tegen mijn fractiegenoten en vrienden. Herhaalde de afspraak gedurende enkele weken en het werd niet langer een afspraak, maar gewoon iets wat ik doe (de self fulfilling prophecy werkt!). Sommige mensen zeggen: Ik heb daar geen tijd voor. Hoewel ik dat ook tijden zei, is het niet waar. En dat weet jij ook. Sterker nog: door me enkele keren per week in het zweet te werken tijdens relatief korte, maar gerichte trainingen krijg ik meer energie en kan ik nog meer aan. En dat niet alleen: mijn houding is veranderd, de manier waarop ik beweeg, til en fiets. Ik ben sterker, belast me minder en voel me krachtiger. Ik merkte het toen ik in februari een Ted Talk mocht geven in de Oosterpoort. Ik was niet langer nerveus of zenuwachtig over mijn houding. Ik kon voor driehonderd man alle aandacht geven aan mijn verhaal. Dat voelde als een overwinning. Dat gaat over mij en ik ben zó blij dat ik Yorah ben tegengekomen, omdat ik dit heb bereikt. Ook dankzij haar. Ze heeft en geeft een bepaalde energie die me enorm helpt om terug te komen, om door te gaan en om mezelf uit te dagen. Zonder mezelf te verliezen. Ze houdt me voor wat ik mezelf heb voorgenomen en daagt me uit. Met humor, gevoel en zelfspot.

Voor mij werkt de combinatie van eens per week een personal training met daarnaast in- en outdoortrainingen perfect. Niet onbelangrijk: er doen veel leuke mensen mee aan de trainingen wat zorgt voor een sfeer waar je elkaar stimuleert zonder dat het ontoegankelijk wordt voor nieuwkomers. Verschillende vrienden heb ik al overtuigd van de winst. En, dóór! Kom op!

De techniek van alle oefeningen leer ik tijdens de 1-op-1 sessies met Yorah. En dat is heel voordelig, want daardoor gaan de circuits en work-outs tijdens de groepstrainingen een stuk eenvoudiger. Tijdens die sessies is het vrij normaal elkaar te vragen hoe het met je gaat en soms te kiezen voor oefeningen als het ontspannen van je spieren of yoga. Het kan allemaal and I’m hooked!

En waar je dan negen maanden later staat? Steviger en zekerder dan eerder. Lekker in mijn vel en trots op mezelf: ik geloofde nooit dat ik het zou kunnen. Kilo’s zwaarder, maar een broekmaat kleiner. En vooral: mezelf meer omarmend. Ik werk me nog steeds in de rondte, maar het effect van de sessies bij Yorah en de groepstrainingen zó sterk. Het dwingt me vaak bepaalde keuzes te heroverwegen, en dat is goed.

Mijn advies? Zeg nooit tegen jezelf dat je iets niet kan. Jarenlang pesten uit mijn jeugd had mij wijs gemaakt dat ik iets als dit ook niet aan zou kunnen of vol zou kunnen houden. En misschien zitten ook in jouw hoofd kronkels of gedachten die je er van weerhouden te beginnen. Goed dat je ze kent, want dat is het begin. Wat je daarmee moet doen? Neem nú met Yorah contact op, maak een afspraak en doe met ons mee. Wedden dat je je over een aantal maanden zal herkennen in mijn verhaal?

1800138_564331253708509_2986005626888287934_o